Sök:

Sökresultat:

2162 Uppsatser om Mödrars inflytande - Sida 1 av 145

Barns inflytande i förskolan : Pedagogers syn pÄ inflytande hos femÄriga barn

Syftet med denna studie Àr att fÄ en bild av vilken syn pedagoger har pÄ begreppet barns inflytande. Vi vill Àven fÄ en inblick i vilka hinder och möjligheter pedagoger upplever nÀr det gÀller att ge femÄringar inflytande i förskolan. Vi har utfört kvalitativa intervjuer med tio stycken pedagoger pÄ fyra förskolor. Inflytande Àr ett begrepp som utgör en central del i vÄr studie. Resultatet av studien visar att pedagogerna har en likvÀrdig uppfattning om vad begreppet inflytande innebÀr.

Inflytande genom deliberativa samtal Elevers och lÀrares upplevelser av inflytande och delaktighet

Undersökning av elevers och lÀrares upplevelser av möjligheter till inflytande i sin skolsituation. Undersökning av det deliberativa samtalets möjliga funktion för inflytande i skolan..

Pedagogers arbete med barns inflytande i förskolan

Titeln pÄ arbetet Àr Pedagogers arbete med barns inflytande i förskolan. Vi har undersökt hur pedagogerna arbetar med barns inflytande i förskoleverksamheten, vilket ocksÄ Àr syftet med arbetet. De frÄgor vi utgÄtt ifrÄn Àr: Hur arbetar pedagoger med inflytande i förskolan? Finns det nÄgra möjligheter och begrÀnsningar med att arbeta med barns inflytande? Vi har anvÀnt oss utav tidigare forskning som handlar om inflytande i förskolan, lÀroplanens historia och pedagogernas olika arbetsformer. VÄr studie visar att de medverkande pedagogerna arbetar med barns inflytande i förskolans verksamhet genom att ta tillvara pÄ barns intressen och Äsikter.

Barns inflytande i förskolan : En studie av pedagogers perspektiv pÄ barns inflytande i förskolan

Det sjÀlvstÀndiga arbetets syfte var att ta reda pÄ hur pedagoger ser pÄ barn och barns inflytande och hur de talar om att de arbetar för att ge barn inflytande i förskolan för att studera hinder och möjligheter för barns inflytande. Studien har tre frÄgestÀllningar: Hur ser pedagoger pÄ barn och barns inflytande, vad kan barn ha inflytande över och hur arbetar pedagoger för att utveckla barns inflytande i förskolan, med fokus pÄ smÄ barn? Metodvalet Àr en kvalitativ forskningsmetod dÀr empirin bestÄr av intervjuer med fyra pedagoger frÄn samma förskola. Det empiriska materialet visar att samtliga informanter ansÄg att barns inflytande Àr nÄgot som Àr viktigt mot bakgrund av att det Àr nÄgot som barn mÄste lÀra sig inför att de ska bli vuxna. Pedagogerna ansÄg Àven att det Àr ett svÄrtolkat Àmne som krÀver diskussion och reflektion i arbetslaget. Det framkom ocksÄ att barns inflytande Àr begrÀnsat och att det Àr de vuxna som begrÀnsar barns inflytande.

Förskolebarns inflytande i processen kring utvecklingssamtal - ett hinder eller en möjlighet? : NÄgra förskollÀrares personliga uppfattningar

Syftet med detta examensarbete var att studera nÄgra förskollÀrares uppfattningar kring begreppet utvecklingssamtal med fokus pÄ barns inflytande. I studien har vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer dÀr fyra verksamma förskollÀrare pÄ olika förskolor deltagit. HÀr beskrivs barns inflytande i planering och genomförande av utvecklingssamtal samt hur barnens inflytande kan visa sig i det fortsatta arbetet i verksamheten. Resultatet visade att förskollÀrarna hade varierande kunskaper inom omrÄdet och att ett medvetet förhÄllningssÀtt ökar barns möjlighet till inflytande..

Inflytande och delaktighet : -ur barns perspektiv

I studien undersökte vi inom vilka omrÄden barn uppfattar att de har inflytande i verksamheten och vilka omrÄden barn vill ha inflytande över. Syftet med denna studie Àr att synliggöra hur barnen sjÀlva tÀnker kring barns inflytande. I studien anvÀnde vi oss av en kvalitativ undersökningsmetod i form av barnintervjuer. Vi intervjuade 20 barn i par frÄn tvÄ förskoleklasser frÄn tvÄ skolor. I resultatet har det framkommit att barnen inte anser sig ha mycket inflytande i verksamheten.

Pedagogers arbete med yngre barns inflytande i förskolan

Syftet med studien Àr att ta reda pÄ vilka arbetsformer pedagogerna anvÀnder i arbetet med yngre barns inflytande och vilka begrÀnsningar och möjligheter det finns till inflytande i förskolan. Den valda metoden i studien Àr kvalitativ intervju, dÀr fem pedagoger har intervjuats. Pedagogerna har fÄtt besvara frÄgestÀllningar om hur de arbetar med yngre barns inflytande.I resultatet framkom att inflytande Àr en viktig del i arbetet pÄ förskolan. Det kom fram att pedagogerna anvÀnder sig av olika arbetsformer i arbetet med barns inflytande, det kan handla om att skapa handlingsutrymme för barnen. Det kom ocksÄ fram att inflytande Àr begrÀnsat exempelvis av regler och att det Àr pedagogerna som begrÀnsar de yngre barnens inflytande.

Inflytande och delaktighet i förskolans verksamhet : En studie av förskollÀrares uppfattningar om barns inflytande och delaktighet i förskolan

Syftet med denna studie Àr att utifrÄn begreppen normalisering och makt undersöka hur förskollÀrare beskriver barns inflytande och delaktighet i förskolan. Specifikt fokus riktas mot att belysa hur och inom vilka omrÄden som barn ges möjligheter till inflytande och delaktighet. Studien utgÄr frÄn följande frÄgestÀllningar: Hur definierar förskollÀrare barns inflytande och delaktighet i förskolan? Inom vilka omrÄden anser förskollÀrare att det Àr möjligt att ge barn inflytande och delaktighet? Styr förskollÀrare barns inflytande och delaktighet i förskolan? I sÄ fall hur?Metoden som anvÀnds för datainsamlingen Àr enkÀter dÀr elva förskollÀrare beskriver hur de anser att barn kan fÄ eller ges inflytande och delaktighet under sin vistelse i förskolan. Resultatet visar att barnen i förskolan fÄr inflytande pÄ olika sÀtt och deras delaktighet visar sig vid verksamhetens planering.

Hur mycket inflytande har Polen i EU? -En fallstudie

Denna B-uppsats behandlar huruvida Polen som medlem av europeiska unionen har stort eller litet inflytande. Vi har genomfört en fallstudie pÄ Polen som Àr uppdelad i tvÄ sektioner. Den första sektionen behandlar Polens potentiella inflytande i EU, dÀr vi har mÀtt olika indikatorer för att fÄ fram variabler som pÄvisar inflytande. Indikatorerna baserar vi pÄ en teoretisk diskussion om makt, dÀr vi utgÄr frÄn olika tÀnkare inom samhÀllsvetenskapen. I den andra sektionen har vi studerat Polens reella inflytande genom att se vilka krav Polen stÀllt inom den gemensamma jordbrukspolicyn (CAP) samt i vilken utstrÀckning man fÄtt igenom dessa krav.Nyckelord: Polen, EU, makt, inflytande, CAP.

Har flickor och pojkar samma chans?

Syftet med vÄr studie var att beskriva och fÄ en förstÄelse för hur elever i grundskolan upplever sin chans till inflytande i skolidrotten ur ett genusperspektiv. Vi har anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer, dÀr vi intervjuat elva elever frÄn grundskolan (Äk 2, Äk 4 & Äk 9) för att fÄ en inblick i elevernas syn pÄ inflytande. VÄra frÄgestÀllningar fokuserade pÄ hur eleverna sjÀlva upplever sitt och andras inflytande och delaktighet i undervisningen. FrÄgorna berörde ocksÄ elevernas syn pÄ genus och om det har nÄgon koppling till inflytande. I resultatet av vÄr undersökning ser vi att det Àr lÀraren som bestÀmmer innehÄllet i undervisningen och eleverna fÄr till viss del pÄverka genom att komma med förslag pÄ aktiviteter.

Barns inflytande i förskolan : En studie om vilka möjligheter och begrÀnsningar som finns för barns inflytande i förskolan

Examensarbetet handlar om hur barns inflytande ser ut i förskolan. I arbetet redovisas det hur förskollÀrare stödjer barns inflytande och vilka faktorer som begrÀnsar inflytandet. I undersökningen intervjuas förskollÀrare om hur de arbetar och vilka metoder som anvÀnds för att stödja barns inflytande i förskolan. För att se vilka faktorer som begrÀnsar barns inflytande anvÀnds observationer, en metod som ger en inblick i hur förskollÀrarna agerar i verksamheten.  Resultatet visar att det finns olika metoder som förskollÀraren anvÀnder sig av för att fÄ in barns inflytande i förskolan bland annat den pedagogiska dokumentationen. Vidare fÄr barnen inflytande genom att exempelvis göra aktiva val och vara med i förskolans planering. Resultatet visar Àven att förskollÀraren har en ambition att frÀmja barns inflytande men det finns olika faktorer som begrÀnsar förskollÀrarens ambition.

"Elevinflytande betyder att man flyter in i nÄgonting":
elevers förstÄelse av inflytande, delaktighet och ansvar

Studiens syfte var att se hur elever förstÄr de begrepp som föknippas med elevinflytande. De vi valde att koncentrera oss pÄ var inflytande, delaktighet och ansvar. Dessa finner vi stöd för i Lpo94. Vi valde en kvalitativ metod dÀr vi genomförde enskilda intervjuer, samtal i smÄgrupper och i halvklass. Resultatet visade att eleverna förstod begreppen inflytande, delaktighet och ansvar men inte ordet inflytande utan ett sammanhang..

"Att ha inflytande handlar inte om att bestÀmma och att alltid göra som man vill": FörskollÀrares förhÄllningssÀtt till barns inflytande i förskolan

VÄr studie har som syfte att undersöka nÄgra förskolelÀrares syn pÄ barns inflytande och dess betydelse för lÀrandet. Vi skapade en bild av hur pedagoger ser pÄ begreppet inflytande och hur de vÀljer att tillÀmpa det i det pedagogiska arbetet med barnen. Vi anser att inflytande Àr en viktig del i barnets utveckling till att bli sjÀlvstÀndiga demokratiska medborgare. Vi har undersökt hur pedagogerna förhÄller sig till inflytande och hur det kan vara sammankopplat till vilken barnsyn pedagogen besitter. Vi har valt att genomföra vÄr studie genom att tillÀmpa kvalitativa forskningsintervjuer för att fÄ en större förstÄelse kring detta fenomen, dÀr vi har intervjuat sex förskollÀrare pÄ tvÄ olika förskolor inom LuleÄ kommun.

FörskollÀrares syn pÄ barns inflytande och delaktighet i förskolan : En studie om förskollÀrares tankar och erfarenheter

Syftet med studien Àr att ta reda pÄ hur förskollÀrarna ser pÄ barnens inflytande och delaktighet i förskolan.I studien har fokus lagts pÄ tvÄ frÄgestÀllningar:? Hur ser förskollÀrarna pÄ inflytande och delaktighet? ? I vilka situationer tycker förskollÀrarna att barnen ges bÀst möjligheter till inflytande och delaktighet?Den metod som valts i studien Àr semistrukturerade intervjuer för att ta reda pÄ förskollÀrarnas tankar och deras erfarenheter om arbete med inflytande och delaktighet i förskolan.  I studien gjordes valet att intervjua fem förskollÀrare pÄ tvÄ olika förskole-omrÄden i samma kommun i mellan Sverige för att kunna se skillnader och likheter mellan olika omrÄden i samma kommun.Resultatet visar att förskollÀrarna ser pÄ inflytande och delaktighet som en vardaglig sak, alla förskollÀrare har samma tankar kring inflytande och delaktighet samt med arbetet med bÄde inflytande och delaktighet. Skillnaden mellan hur mycket inflytande förskollÀrarna gav barnen var beroende av behovet i barngruppen man hade för tillfÀllet, vad den barngruppen behövde..

Inflytande i förskola och förkoleklass - en demokratisk vÀrdegrundsfrÄga

I vÄr undersökning har vi undersökt om barnen ges ett reellt inflytande inom förskolan och förskoleklassen. Undersökningen Àr kvalitativ och bygger pÄ intervjuer med barn och pedagoger frÄn tvÄ förskolor och tre förskoleklasser. Syftet med intervjuerna Àr att undersöka hur barn och pedagoger tÀnker kring begreppet inflytande och hur pedagogerna arbetar för att skapa möjligheter för barns inflytande.Barnen i vÄra intervjuer lyfter fram att det Àr i deras lek som de upplever sig sjÀlva ha ett eget inflytande, men vi fann skillnader i hur barnen sÄg pÄ den övriga verksamheten beroende pÄ vad pedagogerna hade för förhÄllningssÀtt nÀr det gÀllde arbetet med demokrati och barns inflytande.För att kunna fÄnga upp barnens idéer och tankar krÀvs att man Àr lyhörd som pedagog och ser pÄ samtalet med barnen som en av de viktigaste delarna i verksamheten. Pedagogerna sjÀlva tar upp betydelsen av samtalet med barnen, men att det sker vid samling, mÄltider och planerade samtal som ex. utvecklingssamtal..

1 NĂ€sta sida ->